joi, 21 aprilie 2011

Povestea unui cititor...

Povestea unui cititor


Este vară…Soarele străpungea geamurile groase ale şcolii, aşternând pe chipurile elevilor o perdea de lumină, făcându-le să pară ca de ceară. Ultimele zile de şcoală, pentru Bob, păreau şi mai plictisitoare sub căldura sufocantă a lunii iunie.
Din ultima bancă, băiatul putea dormi, neobservat de nimeni…Trecea testele uşor, având lângă el, în spatele clasei, hărţile de geografie, formule de matematică, fizică şi chimie şi descrieri bine alcătuite pentru ora de limba română.
Pe scurt, Bob era un elev leneş, neobservat de nimeni, fără planuri de viitor şi mai ales, fără dorinţa de a progresa.
Într-una din zilele în care băiatul, având ultima oră sport şi please acasă, ceva neobişnuit se întâmplase. Pe cerul senin, de un albastru foarte aprins, luminat de razele înăbuşitoare a soarelui, se ivi brusc o grămadă mare de nori întunecaţi, ce prevesteau o puternică ploaie. Din nefericire, era una din zilele în care Bob visa neîncetat, zi în care puteai să-l loveşti cu o ghindă în faţă fără măcar să-ţi arunce o privire plină de reproş.
Acesta îşi continuă drumul agale, ignorând tunetul şi primii stropi ai ploii. Însă, după următorii trei paşi, Bob îşi ridică privirea şi aproape imediat o luă la goană de-a lungul străzii.
Văzând treptele bibliotecii din apropiere, îşi scimbă direcţia, îndreptându-se spre ele. Se urcă şi se opri în faţa uşii, acum fiind ferit de ploaie. Se gândea că, fiind o ploaie de vară, scurtă şi imprevizibilă, va putea pleca în curând acasă.
Bibliotecara, cunoscându-l şi ştiind că Bob nu mai pusese niciodată piciorul într-o bibliotecă se îndreptă spre ieşire. Deschise uşa şi-l văzu pe băiat stand sub copertină, zgribulit de frig, cu părul ciufulit şi complet ud. Ţâfnoasă, îi spune:
-         Aici nu este popas de călătorie. Intri în bibliotecă sau pleci acasă.
Arucându-i o privire furioasă, Bob intră, pentru prima dată, în bibliotecă. Îl
fascina faptul că cineva putea să deţină atîtea cărţi. Nelăsând să se vadă asta, plecă mormăind în cel mai îndepărtat colţ al încăperii, ascuzându-se de ochii bănuitori ai bibliotecarei.
Se aşeză la o măsuţă lângă geam, pe un fotoliu ce părea foarte comod. Nici bine nu atinse cu spatele textura fină a fotoliului, că tresări brusc, aproape ţipând, depărtându-se cu vreo trei paşi de locul unde stătuse…Se aşezase pe o carte. O luă cu două degete, cu o urmă de dezgust pe faţă şi o aruncă pe masa dinaintea lui. Apoi verifică dintr-o privire dacă fotoliul era gol şi confirmându-şi, se aruncă în el.
Bob privi spre geam…Începea să se întunece şi ploaia nu se opri încă. Privi, deznădăzduit în jur…Totul părea banal şi plictisitor, fiind înconjurat numai de cărţi. Nu găsea nimic interesant de făcut, când ceva îi atrase atenţia. Se îndreptă în scaun şi privi cartea pe care tocmai o aruncase pe masă. Cu coperţile lucioase, albastre şi cu un scris drept, auriu, Bob citi titlul cărţii : “ Bob Summers “. Uimit că numele lui apărea pe coperta unei cărţi, o ridică grăbit şi o deschise… Nimic… Sute de pagini goale…Întorcând la prima pagină, observă că era scrisă o dată, cu cifre aurii : 06 iunie. Nimic mai mult. Cartea era nefolositoare. Bob îşi mai privi câteva secunde numele şi apoi aruncă din nou cartea pe masă…
Ploaia răsuna în geamul bibliotecii precum mai multe clopote scuturate deodată. În tonul simfoniei de afară, Bob adormi…
Se trezi obosit pe fotoliul din bibliotecă. Toată lumea părea să fi plecat…Bob rămase singur. Ploaia se opri. Băiatul se pregăti să plece când auzi nişte cuvinte şoptite:
-         Deschide-mă ! Deschide-mă !
Vocea părea că vine din cartea cu coperţi albastre…Bob se apropie de ea şi o
deschide…
-         Priveşte-mă ! Priveşte-mă !, se auzi din nou glasul şoptit.
,, Ce să privesc ?” îşi spuse băiatul în sinea lui. Apoi, observă în mijlocul primei
pagini un punctuleţ minuscul.
-         Mai aproape ! Mai aproape ! şopti din nou vocea.
Bob apropia cartea de ochi, până când aceasta ajunsese la numai un centimetru de
faţa băiatului.
Dintr-odată se simţi tras în direcţia punctului. Cădea în gol…În lateral nu putea să vadă nimic…Doar un imens ocean alb. Nu putea distinge dacă erau corpuri în jur…Se apropia din ce în ce mai tare de minusculul punct. Pe măsură ce cădea, punctul prindea formă…După câteva minute, Bob ateriză lin pe porţiunea, ce acum câteva ore, abia fusese observată.
Privi în jur. Un imens orizont alb. Nu se putea observa nimic în apropiere. Privi în sus şi, uimit, observă, în depărtare tavanul bibliotecii. În dreapta băiatului, se putea vedea scris cu litere uriaşe, aurii : “ Bob Summers “. În jurul acestui titlu se învârtea, plutind, afirmaţiile: “ Fără viitor” , “ Fără ambiţii”, “ Fără vise”, “ Nimic de făcut”, “ 06 iunie: nimic de comentat”.
Bob încercă să părăsească porţiunea ce fusese odată un punct, însă în momentul în care păşi pe marea albă, se simţi tras în sus…Tavanul bibliotecii se apropia din ce în ce mai mult…După două minute, era din nou în bibliotecă, întins pe jos, gemând de durere.
-         Bob ! Bob ! se auzi un glas. Trezeşte-te !
Băiatul deschise ochii. Bibliotecara îl privea îngrijorată.
-         Băiete, eşti bine ? Trebuie să fi avut un coşmar pe cinste, mai spuse ea.
Acesta aproba din cap, încă  înspăimântat de cele petrecute…se ridică şi ieşi din
bibliotecă pentru a pleca acasă, ţinând în mână misterioasa carte albastră.
            Cum intră în camera lui, se aruncă în pat, lăsând cartea pe birou şi se culcă.
Peste 60 de ani, în acelaşi pat dormea un bătrânel, cu o figură respectabilă şi cu o expresie fericită pe faţă. Pe peretele care, cândva fusese gol, acum stăteau mândre, la loc de cinste, diplomele: “ Savantul anului”, “ Premiul I – concurs Timp şi Spaţiu “, “ Invenţia deceniului” . În rafturile care odată susţineau dulciuri şi maşinuţe, acum priveau cu fală trofeele, medaliile şi premiile cu care era brodată camera.
            Pe biroul unde odată, zăcea o carte goală, acum stătea deschisă la prima pagină, o carte scrisă în întregime, chiar şi pe coperţi, cu un scris mărunt, adunat şi cu litere argintii.
            Bătrânelul se trezi, se aşeză în scaunul de la birou şi citi prima notaţie din carte: “ 06 iunie – întâlnirea destinului “.
            Apoi o închise mândru, cu ochii în lacrimi, privindu-i coperţile, încă lucioase după atâta timp şi titlul argintiu, scris mare :

 “ BOB  SUMMERS “





Căletean Alex-a-VII-a E

Poveste fără sfârșit...


POVESTE FĂRĂ SFÂRŞIT...



            Este primăvară... Soarele, ca un rege al văzduhului, îşi trimite soldaţii- „raze” pe pământul moale, acoperit de ghiocei proaspăt apăruţi şi de petece de zăpadă... Iarba, încleştată cu picături de rouă, imprimă un aspect proaspăt câmpiei. Norii începeau să prindă contur în lumina veselă a răsăritului.
            Îndemnat de imaginea magică, mă ridic din iarba deasă şi încep să mă plimb de-a lungul câmpiei .
            Copacii, proaspăt înmuguriţi, alături de florile cu miros îmbietor, alcătuiesc o horă olfactivă, ce te face să o urmezi pretutindeni...
            Mergând din loc în loc, sărind de pe un petec de zăpadă pe altul, ajung în faţa unui mic pârâu. Privesc în jur. Nimic... Doar câmpia întinsă în faţa pădurii...Neputând să trec pârâul, mă întorc dezamăgit, pregătindu-mă să plec înapoi acasă, când mi se păru că văd ceva sclipind din pădure.
Mă apropii nesigur de primul copac ce îmi ieşi în cale şi mă ascund după el. Speriat, scot capul de după trunchiul gros al copacului şi privesc în adâncul pădurii. Se văzu din nou acea sclipire...
Hotărât să o urmez, dar totuşi, încă speriat, mă ascund după fiecare copac, tot mai adânc în pădure. După jumătate de oră de mers, ajung într-o poieniţă întunecoasă. Aceasta era înconjurată de treisprezece stejari, mai înalţi decât toţi copacii din pădure, iar în mijlocul ei se afla cel mai gros copac văzut de mine până atunci.
Privesc în jur... Nici urmă de misterioasă sclipire. Neştiind ce să fac, mă apropii de copacul din centrul poieniţei şi îl înconjor. Părea că are sculptat la baza trunchiului o uşă ce se întindea până aproape de coroana copacului.
Fără speranţă, privesc înapoi. Oare cum mă mai puteam întoarce acasă? Pe drumul pe care venisem nu se mai vedea decât întunecimea singurătăţii pe care trebuia să o îndur.
Sprijinit de uşa sculptată, mă credeam fără scăpare, prins în pădure pe veci, când deodată mă trezii căzând în gol... Scoţând un geamăt înăbuşit de uimire şi disperare, privesc în sus. Era uşa sculptată... Se deschise... Uitându-mă în jos, speriat, nu puteam să desluşesc nimic din acea beznă densă. Aşteptam în orice moment impactul cu pământul.
Deodată, o lumină puternică se ivi, undeva sub mine... Mă apropiam din ce în ce mai tare de ea.... Închisei ochii descurajat. Lovitura nu veni... Aterizai uşor în faţa unei uşi deschise. În spatele meu era întuneric, însă cănd am trecut prin ea, totul se lumină... Ieşisem dintr-un copac la fel de gros ca cel din poieniţă.
Odată ajuns acolo, parcă întreaga pădure explodă de viaţă: ursul ieşi din bârlog să mă îmbrăţişeze, rândunicile făceau cercuri deasupra capului meu, veveriţele aruncau cu flori cântăreţe în toate părţile, iar ghioceii dansau cu lalelele şi garoafele în văzul mugurilor.
Nedumerit, întreb:
-         Unde mă aflu?
-    La fiecare treisprezece primăveri, timp de treisprezece zile, apare poieniţa prin care ai venit. spuse dintr-un colţ, cerbul.
- Dacă poieniţa nu e deschisă de nimeni, atunci noi rămânem aici. Se auzi glăsuind o veveriţă.
-  Apoi trebuie să aşteptăm încă treisprezece ani pentru a reapărea poieniţa. zise pe un ton plângăreţ, vulpea.
Atunci, cerbul îşi îndreptă ferm coarnele şi spuse hotărât:
- De această dată vom plecs cu toţii de aici. Avem la dispoziţie aceste treisprezece zile… însă avem nevoie de ajutorul tău.
            Toată lumea se uită apoi la mine, iar eu neputând refuza, mă întorc spre copac. Intrasem pe uşă chiar în momentul când două veveriţe, o vulpe şi un urs se înghesuiră să vină alături de mine.
            Mă simţeam foarte îndesat în colţul unde mă aşezasem. Deodată începusem să urcăm în zbor, de parcă am fi propulsaţi de jos.
            După ceva timp ajungem în poieniţa de sus. Fără să îmi spună nimic, animaele plecară în adâncul pădurii, în direcţii opuse.
            De-a lungul a treisprezece zile, mă duceam de fiecare dată în poieniţa mică şi aduceam cu mine animale uşurate să vadă din nou ceea ce numeau demult, „acasă”. În cea de-a treisprezecea zi mai erau încă multe animale de transportat.
            Cu câteva minute înainte de ora treisprezece, intram pentru ultima dată în copac, alături de cerb.
            În câteva minute eram aproape de ieşire, când se făcu ora treisprezece. Încă puteam să văd luminiţa de la capătul celălalt… Puteam să văd ieşirea. Fără să scoată un sunet, cerbul se îndepărtă, exact în momentul când uşa se închise, lăsându-ne în beznă totală. O secvenţă mai târziu nu mai vedea şi nu mai auzeam nimic. Leşinasem…
            Mă trezesc în poieniţa de sus… Eram teafăr. Privind în jur, mă opresc uimit în locul unde trebuia să se afle copacul cel gros. Era gol. Copacul dispăruse la fel ca şi cei treisprezece stejari înalţi.
            Mă întorc acasă foarte nedumerit. Acum ştiam drumul aşa de bine! Dar cum am ajuns înapoi în poieniţă? Cerbul era bine, sau a rămas între cele două poieniţe, în întuneric deplin? Dacă într-adevăr aşa s-a întâmplat, trebuia să aştept încă treisprezece ani ca să-l pot salva?
            Aceste întrebări nu aveau răspuns, şi ca să mă pot lămuri aveam de aşteptat mult timp. Eu o consideram o poveste fără sfârşit…    




Căletean Alex- a-VII-a E

marți, 5 aprilie 2011

MICUL PRINŢ

Micul prinț



     Aș vrea să încep prin a vă lămurii cu un singur lucru, aceasta nu este o compunere care se raportează doar la ideile și părerile mele ci și la parerile celor din jur despre această carte și mai ales părerile onoraților membrii ai cercului de lectură.
      Deci voi începe acest „interviu” al părerilor referitoare la această carte impresionantă. Încă de la început ni se face cunoscută amploarea și finețea cu care autorul tratează acestă poveste, dedicată unui „om mare care cândva a fost un om mic”. Copii pot înțelege mai bine acestă carte după cum am observat din părerile celorlalți deoarece micul prinț se raportează la lumea tainică și blajină a copilului, deci prin urmare numai un copil poate înțelege cel mai bine mesajul micului prinț. Întâmplările prezente în carte arată și părerile dar și nemulțumirile unui „om mic”.
      Micul prinț, care este cel mai important personaj al operei și de altfel centrul acțiunii este un simplu călător prin spațiu dacă stăm să privim caracterul său de la început, dar pe parcurs ne vom da seama că este un om minunat și foarte cult. Acest om mic are calități deosebite și se pare că setea lui de cunoaștere este nemapomenită. Cititorii cercului de lectură au dezvăluit aceleași calități dominante la micul prinț și anume: blândețea cu care tratează orice lucru care îl înconjoară dar și mintea fragedă de copil sau mai bine zis copilăroșenia care este prezentă mereu ca o calitate a lui deoarece numai un copil cu sufletul curat poate să vorbească cu plantele și cu animalele ca și cu o persoană obișnuită. Micul prinț dă dovadă că este o persoană deși în floarea vârstei, foarte inteligentă deoarece poate comunica liber cu oricine având un comportament și o capacitate de a gândi lucrurile ca un om mare.
      Dacă stăm să privim mai bine acest minunat personaj observăm că micul prinț este un personaj foarte bine ales pentru a întruchipa blândețea și blajinitatea dar mai mult de atât, el este un personaj care vede lucrurile dincolo de aparențe iar acest lucru l-am argumentat la cercul de lectură găsind împreună cel mai potrivit citat sau secvență care să arate asta. Și ghiciți ce secvență am găsit după atente documentări! Era chiar secvența de început când acest minunat „om mare” îi ceruse prietenului său de pe pământ să-i deseneze o oaie, ca într-un final micul prinț să accepte lada în care era oaia sa, ladă pe care o îndrăgea foarte mult deoarece era mică și oaia nu ocupa mult loc, deoarece „la el acasă totul este foarte mic”.
      Sentimentalismul este o calitate puternic evidențiată de către autor deoarece prințul se atașează foarte mult de lucrurile și persoanele ce îl înconjoară, ca dovadă floarea sa pe care o îndrăgea atât de mult și față de care avea niște sentimente foarte profunde. Prințul este o persoană foarte greu detașabilă deoarece se leagă sufletește de persoanele de lângă el arătându-și pe față caracterul său sensibil.
      Este inteligent deoarece nu uită nimic, mai ales întrebările ce le adresează cuiva și este foarte insistent atunci când pune o întrebare și nu primește răspuns, vrând să afle răspunsurile exacte la orice întrebare.
      Părerea mea este că această carte este potrivită tuturor vârstelor dar în special copiilor în floarea vârstei deoarece, după cum am mai spus, copii pot înțelege cel mai bine mesajul acestei cărți minunate.Toți cititorii acestei cărți sunt sigur că au în vedere, ca aspect principal calitățile minunate ale unui om mic precum micul prinț. Această carte este foarte ușor de judecat după copertă, dar dacă vom cuteza să intrăm în lumea ei sunt sigur că ne vom înșela și sunt sigur că vom fi foarte impresionați de gingășia și blândețea acestui personaj.

MAN GRAŢIAN
CLASA A-VIII-A C

Nevăzutul şi misterele astrelor


Nevăzutul şi misterele astrelor

Pe când mă plimbam visătoare pe afară mă uitam spre cerul de azur şi încercam să-mi dau seama ce mistere ascunde.
Şi deodată văd în iarbă un chip ce se ascunde printre frunze. Mă uit cu atenţie şi observ că e un băieţel cu părul de aur şi ochii de smarald îmbrăcat cu o mantie de cristal iar pe cap avea o coroană de flori din vişinul din spatele casei.Apoi mă apuc să-l întreb:
-         -Cine eşti tu?
Atunci o voce lină îmi răspunse:
-         -Eu, sunt micul prinţ?
Apoi am văzut o lacrimă pe obrazul lui şi întreb:
-         -De ce plângi?
-         -Floarea mea! Am lăsat-o singură pe planetă şi cine ştie ce primejdii o păzeşte!!!
Atunci am observat că micuţul are un suflet mare şi chiar ţine la cei apropiaţi. Simţeam că trebuie să-l consolez aşa că l-am dus în inima livezii, pe o pajişte plină de floricele de curcubeu.Tocmai atunci trecu pe lângă noi o adiere plăpândă ce parcă îi curăţă sufletul de rele de gănduri triste.
-         Adierea  asta vine de la florea mea.
Atunci auzisem şi eu parcă o voce subţire ce-i şoptea:
-         -Eu , floarea ta am trimis acest mesaj prin aripile vântului să îşi pot spune că sunt bine şi mi-e tare dor de tine.
Deodată micului prinţ i se lumină chipul.
-       -  A fost floarea mea ! floarea mea!
-         -Este bine !floarea ta e foarte bine ! ai încredere în ea!
-      -   Am încredere! Am !am!
-         Ea mereu m-a susţinut . de acolo de unde vin eu ea este unică. Nu sunt petale mai fine ca ale ei şi nici voce mai firavă.  Dacă sunt aşa fericit.... ca mine acum ai fi în stare să furi şi luna de pe cer. Dar dacă o fur atunci cine va fi fermecătorul bol de cristal ce te veghează noapte de noapte? Cine-ţi va mai lumina calea în întuneric?
-        - Floarea ta, am răspuns eu!
-         -Ai dreptate! Floarea mea e în stare să facă orice! E minunată!
-         -Mă bucur că ai învăţat să ai încredere în ea!
-         -Da! Dacă soarele nu ar mai străluci ea mi-ar îndeplini visele şi tot ea ar fi cea mai strălucitoare stea nu doar în i-nima mea ci şi pentru toată lumea! Mereu e salvatoarea mea.
-         -Dar de acolo de aunde vi tu ce mistere sunt?
-         -Sunt o grămadă de mistere!soarele le ascunde căci unele mistere trebuie să rămână aşa.
-         -Dar spune-mi! Te rog!toată viaţa mea am vrut să aflu ce mistere ascund astrele!pentru că de ce e acolo nu pot să am şi eu parte aici! Lasă+mă să am parte de ele măcar prin vise şi gânduri ce apar la mine în minte! -Simt că nu pot trăi fără să ştiu!
-        - Bine , dar să nu mai spui. Te rog!
-         -Ai încredere în mine !din ce e făcută luna din caşcaval sau din biscuiţi?
-        - Luna nu e făcută din materiale, ci din puritate de plină şi din dorinţe strălucitoare.
-         -Nimeni nu ştie adevărul toţi oamenii mari spun că e facută din pitre şi roci dar ei nu au în minte adevărata valoare a lunii: puritatea şi speranţa ci doar rocile de pe ea.dar soarele din ce e făcut?
-         Din aurul vieţii şi  creativitate sclipitoare.
-         -Da! Nu la fel cum zic oamenii mari că din explozii! Dar stelele căzătoare de unde vin_
-         -Vin dintr-un loc magic , vin din globul plin cu creativitate şi dorinţe! Vin de la noi , copiii!
Acest răspun ma impresionat şi repezită am întrebat:
-         -Cum adică?
-         -Noi copiii avem creativitate şi cu aceasta formăm dorinţele iar datorită dorinţelor se formează stelele căzătoare că doar dacă nu ar fi dorinţe ele nu ar exista, ar fi doar aur care nu străluceşte fără valoare! Deci dacă noi nu am mai visa la dorinţe atunci luminile se vor stinge! Acum sper să-şi dea seama şi oamenii m,ari de luciul creativităţii! Acum trebuie să plec...
Şi ultimele cuvinte înainte să nu-l mai văd au fost:
-         Nu lăsa stelele să se stingă! Doreşteţi şi visează şi vei vedea că dorinţele ţi se vor îndeplini! Adio...!
Iar eu spun cu lacrimi în ochi :
-Adio...şi ma refugiezi într-un loc unde simt un sentiment de tristeţe


Cotuna Maria
Clasa a-v-a D



MICUL PRINŢ


 Micul prinţ       
                                              

                                        Micul prinţ de
Antoine de Saint Exupery , este una dintre cele mai frumoase cărţi citite vreodată.Dacă mi-ar cere cineva  să-i dau acestei cărţi un titlu generic, i-aş pune "Cartea metaforelor vieţii...".  La cercul de lectură doamna profesoară ne-a prezentat o carte numită Micul prinţ , de când am văzut acea carte  în mâinile doamnei profesoare ştiam că v-a fi o carte  fascinantă , şi eram atâta de încântată şi bucuroasă .Aşa cum am ajuns acasă m-am apucat să scriu o descriere atât de încântătore , dar în primul rând am avut foarte mari impresii uimitoare, care m-au fascinat şi mă vor fascina în continuare.
A doua zi , descrierea mea a fost cea mai încâtătoare deoarece amicilor mei colegi le plăcuseră  foarte mult , şi ce ne-am mai distrat...
Eu ,când citeam cartea Micul Prinţ de Antoine de Sait Exupery , simţeam cum îmi încălzeşte inima , şi mă simţeam liberă , cum zburam printre nori albi şi pufoşi precum o plapumă de zăpadă catifelată .
Aceasta este pentru mine cea mai frumoasă şi cea mai fascinantă carte din sufletul meu.
                                       
                 

 PĂPUŞE GINA
CLASA A-V-A D

Copilăria care trecu prea repede!!!


Copilăria care trecu prea repede!!!

       Era toamnă. Un nou început de anotimp. Cu fructe, frunze colorate, copaci dezgoliţi şi multă tristeţe în natură. Auzeam foşnetul aripilor păsărilor care pleacă şi ne lasă pe noi să îndurăm frigul care a început să ne macine. Simt adierea uşoară de vânt, care te face să te întorci în anii copilăriei uitate de toţi ceilalţi.
      Copilăria mea trecu prea repede. A trecut ca şi un fulger care luminează şi apoi totul dispare ca şi în poveşti. Nu ştii unde pleacă aceste amintiri de neuitat. Dar ele pleacă şi tu uiţi de ele. Eu însă nu am uitat-o ca ceilalţi oameni care spun că atunci când eşti adult este mai bine pentru că eşti un om matur. Dar eu cred că sunt doar nişte poveşti. Copilăria trece repede şi trebuie să o petrecem cât mai avem timp. Nu trebuie să spunem că atunci când eşti mic nu poţi face nimic ce pot adulţii. Când eşti adult, ai mai multe griji şi nu este aşa simplu pe cât pare. Este obositor, straşnic şi totusi real. Aşa s-a întâmplat şi cu mine. Când eram mică, spuneam adeseori că oamenii mari sunt mai liberi să faca ce vor. Dar am greşit. Când eşti mare, nu mai simţi îmbrăţişarea şi sărutarea mamei tale, nu mai primeşti multe cadouri speciale din partea părinţilor tăi, este de-a dreptul oribil. Am avut o copilărie fericită şi cu momente triste dar şi cu momente fericite, de care m-am bucurat şi de care îmi aduc aminte cu plăcere. Îmi aduc aminte că atunci când mergeam la şcoală mie mi se alăturau mai multi copii, cu care şi acum ţin legătura. Când ajungeam, învăţătorul ne spunea poveşti, ne învăţa să scriem, să citim, să socotim şi chiar să desenam, fiindcă profesorul nostru era un artist desăvârşit atunci când aduceai vorba de desen. Putea să facă orice desene. Desene de iubire, peisaje, portrete fel de fel, uluindu-ne cu modalităţile diverse pe care el le folosea cu uşurinţă. Lângă şcoala noastră era un lac unde vara mergeam să ne scăldăm. Era rece, dar curat şi ne plăcea să ne scăldăm în el... Înotam, înotam toata ziua, înotam... Uneori mergeam la cules de poame prin grădini şi recunosc că uneori şi la furat... Şi când ne prindea tanti Niţa, unde găseam cel mai copt prun din sat, ne spunea la părinţi. Şi când ajungeam acasă ne-o  luam!... Mergeam şi cu colinda de Crăciun şi de Anul Nou. Primeam un măr, alţii cozonaci, de toate. Iar duminica, zi sfântă la noi în sat, plecam la biserica SF. ANA. Tot satul stătea şi asculta slujba de seară şi de dimineaţă. Era ceva extraordinar. Totul era plin în biserică. Toţi ne înghesuiam să intrăm pentru ca aşa se face. Sărutam icoana sfântă şi plecam acasă cu gândul că acum ne-am mai curăţat de păcate şi că Dumnezeu este cu noi oriunde.
       A doua zi mergeam cu toţii în parc. Ne jucam cu mingea, jucam şotron, săream coarda, făceam toate jocurile posibile. Totul era distractiv. Când afară zăpada era mare, cu toţii urcam pe un deal şi cum s-ar zice mergeam la săniuş. Ne dădeam cu săniile, cu pungile, făceam oameni de zăpadă, ne jucam cu bulgări de omăt, făceam căsuţe în zapadă câte şi mai câte. Apoi, spre seară, stăteam cu toţii la şemineu şi spuneam glume, ghicitori, de toate. După aceea mâncam brioşe umplute cu o glazură de ciocolată şi vanilie, pe care ni le dădea mama într-un coşuleţ brodat de ea. Ne plăcea să mâncăm în timp ce spuneam glume. Şi când ne venea pofta de ieşit cu cortul, tata ne pregătea în grădina două corturi fiindcă eram zece copii, un foc pentru a ne putea încălzi şi mâncare. Stăteam pe buturugi şi acum spuneam poveşti de groază. Fiecare trebuia să spună câte una, altfel era pedepsit şi pus la o încercare. Era o noapte de poveste.
     Dimineaţa, mergeam să culegem trufe din pădure. Ne luam câinii şi plecam. Mergeam să culegem ciuperci pentru o gustare nemaipomenită pe care o servea mama de sărbători. Mmmmm ce  bună era! Când ajungeam acasă ne puneam pe învăţat. Citeam, ne făceam temele, iar după aceea din nou la joacă. Acesta este farmecul copilăriei. Totul trece dar nu trebuie să o uiţi. Din când în când trebuie să ăţi mai aduci aminte de ea fiindcă a fost o etapă a vieţii tale….
Asta fac eu. Mă gândesc cum a fost să fiu o fată sau mai bine spus fetiţa. Îmi aduc aminte lucruri care mă emoţioneză, altele mă întristeză, iar altele mă înveselesc. Mă bucur să îmi aduc aminte de aceste poveşti... de neuitat... Când merg pe stradă văd copiii de mână cu mamele lor spunându-le: ,,draga mea este bine să fii încă în pragul copilăriei”, mă bucură să aud acest lucru. Este extraordinar... Îmi lipseşte copilăria dar pot spune că mă bucur atunci când depăn amintirile dragei mele copilării!

MARA CLONDA
CLASA A-V-A D

Un ghiocel pierdut... în armoniile primăverii

Un ghiocel pierdut...în armoniile primăverii
A venit primăvara! Copiii au ieșit cu toții afară ca s-asculte cântăreaţa revenită-n primăvară. În poiana vin elegantele floricele. Picăturile în roua dimineții care-n umbră scânteiază.Iată vin şi gândăceii în hamide smălţuite.Pe perdeaua albastră a cerului se vedeau strălucind mărgăritarele galbene ale stelelor.Din văzduh răsună vesel,imnuri calde de cocori.Pentru râuri si lacuri a ales un albastru strălucitor si transparent. Dar era primăvară, și mai puțin era ziua de 8 Martie. Plecând grăbită în livada de floricele parfumate din poiană, observ, un fir de ghiocel plăpând care, s-a desfăcut din mugur într-o dimineaţă caldă a începutului de primăvară. Era un ghiocel alb, precum un fulg de nea așternut pe livezile verzi si calde ale primăverii.Ghiocelule, fii bucuros că ai stat toată iarna sub pământul somnoros.Ghiocelul gingaş, subţirel la trup şi cu clopoţelul delicat care răsuna la fiecare atingere fină a primăverii. Cum am văzut acel ghiocel  l-am luat fin din pământ și mă gândeam că acela este cadoul potrivit mamei mele. Nici unde nu se mai găsea un astfel de ghiocel doar... în adâncul sufletului. Mergând cu coșulețul meu de  mici floricele parfumate, observam toate minunățiile naturii. Parcă era un vis din zori unde se-ngânau stropii de rouă,suavi în platele ierbii plăpânde.Zburau roiuri vii de albine, care îsi gemeau miresmele divine. Tot mergând în drumul meu, observam un fel de traseu. Eram foarte curioasă... Așa că am plecat și eu pe el. La o poartă argintie,precum cărăbuşul de aramă, zăresc un bilețel pe care scria : ,, Mergi 2 metri în fața, după care o iei la stânga,apoi la dreapta.,, Am intrat în joc. Acum trebuia să urmăresc fiecare bilețel. După ce am mers 2 metri în față, am găsit un bilețel cu litera ,,E,,. Era un joc de tabără acolo sus pe muntele unde soarele creşte în căldură şi lumină. Fiecare copil avea câte o literă și eu aveam litera ,,E,,. Conducătorul acțiunii adica domnul Christian Mczoy a observat ca lipsea o literă. Dar eu cu pașii mei repezi, ajung în dată și ii spun eu am ultima literă. Și așa s-a format cuvântul prietenie. Am stat acolo cu toți copiii,la un foc de tabără până la revederea nopții atunci când luna îsi flutura argintul. Plecam grăbită spre casa mea,deoarece era întuneric. Dar de departe în a nopţii liniştire o divină melodie îți liniștea gândurile. Dar, oprindu-mă să miros un mac roșu ca sclipirea argintului, observ ca îmi cade ghiocelul din coșuleț și se transformă într-un praf alb, precum argintarea diamantelor, și dă o aromă la fel de încântătoare și de memorabilă precum culoarea care o poartă. Un portret parfumat creat cu trandafiri catifelați și iriși învăluiți de vanilie și acorduri lemnoase. Plecând acasă adorm pe un mic buștean, simțind până în zori aroma. Ajungând acasă îi povestesc mamei mele că i-am cules un ghiocel, transformat într-o aromă a aromoniilor primăverii.
VLADU RALUCA
CLASA A-V-A D

SCRISOARE CĂTRE MICUL PRINŢ


Dragă micule prinţ,

Ţin să te anunţ că tu m-ai inspirat în viaţă, mi-ai arătat ce este cel mai important: să fi creativ şi fericit. Tu mi-ai deschis sufletul, mi-ai arătat nevăzutul şi m-ai trezit  la viaţă.
Ei, eu vreau să îţi spun că dacă toată lumea ar şti cât de grijuliu şi mărinimos îi vei inspira şi le vei deschide tuturor ochii îşi vor da seama  ce este important în viaţă: creativitatea.
Prin toate întâmplările prin care ai trecut tot la fel de fericit şi mărinimos ai rămas şi de aceea toţi te admiră. Pot spune că prin sensibilitatea şi emoţia ta m-ai impresionat foarte mult. Prin felul în care ai tratat floarea cu gingăşie şi fineţe ne-ai arătat că ai un suflet mare.
Chiar de prima dată când am auzit descrierea autorului, în care a spus cum eşti tu, eu te-am imaginat ca un adevărat rege. Doar că mai simpatic. Felul în care te-ai purtat cu vulpea arată că eşti un prieten adevărat şi un copil mărinimos.
Se pare că tu mi-ai dezvăluit nevăzutul şi misterele astrelor. Mi-ai arătat cum sunt locuitorii planetelor şi care este ţelul lor: regele care era un om foarte întelept, beţivul, care era un adevărat comediant, omul de afaceri, care era un matematician înnăscut, lampagiul care lucra de zor, înfumuratul care se credea cel mai bun şi geograful cu cea mai mare planetă pe care ai întâlnit-o acolo.  Ştiu că tu îţi iubeşti planeta aşa cum ar trebui să facem şi noi. Oricât de mică ar fi, şi neimportantă pentru unii, observ că pentru tine ea este chiar foarte importantă.  Mi-aş fi dorit şi eu să te intâlnesc, să-ţi arăt cele mai frumoase lucruri ale Terrei, dar eu consider că te-am cunoscut cu adevărat prin cartea lui Antoine de Saint-Exupery

MARIA COTUNA
CLASA A-V-A D

MICUL PRINŢ


Micul prinţ



     Aş vrea să încep prin a vă lămuri cu un singur lucru: aceasta nu este o compunere care se raportează doar la ideile şi părerile mele ci şi la părerile celor din jur despre această carte şi mai ales părerile onoraţilor membrii ai Cercului de lectură.
      Deci voi începe acest „interviu” al părerilor referitoare la această carte impresionantă. Încă de la început ni se face cunoscută amploarea şi fineţea cu care autorul tratează acestă poveste, dedicată unui „om mare care cândva a fost un om mic”. Copiii pot înţelege mai bine acestă carte după cum am observat din părerile celorlalţi deoarece micul prinţ se raportează la lumea tainică şi blajină a copilului, deci prin urmare numai un copil poate înţelege cel mai bine mesajul micului prinţ. Întâmplările prezente în carte arată şi părerile dar şi nemulţumirile unui „om mic”.
      Micul prinţ, care este cel mai important personaj al operei şi de altfel centrul acţiunii, este un simplu călător prin spaţiu dacă stăm să privim caracterul său de la început, dar pe parcurs ne vom da seama că este un om minunat şi foarte cult. Acest om mic are calităţi deosebite şi se pare că setea lui de cunoaştere este nemapomenită. Cititorii cercului de lectură au dezvăluit aceleaşi calităţi dominante la micul prinţ şi anume: blândeţea cu care tratează orice lucru care îl înconjoară dar şi mintea fragedă de copil sau mai bine zis copilăroşenia care este prezentă mereu ca o calitate a lui deoarece numai un copil cu sufletul curat poate să vorbească cu plantele şi cu animalele ca şi cu o persoană obişnuită. Micul prinţ dă dovadă că este o persoană deşi în floarea vârstei, foarte inteligentă deoarece poate comunica liber cu oricine având un comportament şi o capacitate de a gândi lucrurile ca un om mare.
      Dacă stăm să privim mai bine acest minunat personaj observăm că micul prinţ este un personaj foarte bine ales pentru a întruchipa blândeţea şi blajinitatea dar mai mult de atât, el este un personaj care vede lucrurile dincolo de aparenţe iar acest lucru l-am argumentat la cercul de lectură găsind împreună cel mai potrivit citat sau secvenţă care să arate asta. Şi ghiciţi ce secvenţă am găsit după atente documentări! Era chiar secvenţa de început când acest minunat „om mare” îi ceruse prietenului său de pe pământ să-i deseneze o oaie, ca într-un final micul prinţ să accepte lada în care era oaia sa, ladă pe care o îndrăgea foarte mult deoarece era mică şi oaia nu ocupa mult loc, deoarece „la el acasă totul este foarte mic”.
      Sentimentalismul este o calitate puternic evidenţiată de către autor deoarece prinţul se ataşează foarte mult de lucrurile şi persoanele ce îl înconjoară, ca dovadă floarea sa pe care o îndrăgea atât de mult şi faţă de care avea nişte sentimente foarte profunde. Prinţul este o persoană foarte greu detaşabilă deoarece se leagă sufleteşte de persoanele de lângă el arătându-şi pe faţă caracterul său sensibil.
      Este inteligent deoarece nu uită nimic, mai ales întrebările ce le adresează cuiva şi este foarte insistent atunci când pune o întrebare şi nu primeşte răspuns, vrând să afle răspunsurile exacte la orice întrebare.
      Părerea mea este că această carte este potrivită tuturor vârstelor dar în special copiilor în floarea vârstei deoarece, după cum am mai spus, copii pot înţelege cel mai bine mesajul acestei cărţi minunate.Toţi cititorii acestei cărţi sunt sigur că au în vedere, ca aspect principal calităţile minunate ale unui om mic precum micul prinţ. Această carte este foarte uşor de judecat după copertă, dar dacă vom cuteza să intrăm în lumea ei sunt sigur că ne vom înşela şi sunt sigur că vom fi foarte impresionaţi de gingăşia şi blândeţea acestui personaj.

MAN GRAŢIAN
CLASA A-VIII-A C

Impresii de la ,,JURNALUL UNUI PUŞTI,, DE JEFF KINNEY


                           
Dragă jurnalule,

                    Astăzi, la cercul de lectură, am discutat despre interesanta carte numită Jurnalul unui puşti. Este o carte haioasă şi interesantă. Cel mai mult mi-a plăcut când doamna profesoară de română ne-a citit fragmentul care spunea că cei doi băieţi şi-au facut o casă de groază, în pivniţă, pe ascuns. Eu nu cred că aş avea curajul să fac aşa ceva. În clasă se auzeau râsetele colegilor.
Autorul acestei poveşti a folosit un limbaj amuzant şi nu unul artistic. Această carte este una dintre cele făcute sub formă de jurnal. Se zice că este a doua după Harry Potter. Asta înseamnă că este o carte foarte citită şi îndrăgită, dar bineînţeles că este şi bine vândută. Când profesoara a început să citească, am ascultat-o până la final. Am râs şi mi-am imaginat toate evenimentele petrecute. Parcă eram acolo şi vedeam cum băieţii din  şcoală făceau wrestling. Asta a fost una dintre cele mai amuzante faze.
Cercul de lectură a fost incredibil. Îmi place să ascult cu atenţie pentru că vreau să rămân cu ceva în minte. Această carte este una care m-a făcut să văd în imaginaţia mea. Vedeam cum personajul principal, pe nume Greg, mergea împreună cu prietenul său, numit Rowly, la şcoală urmăriţi de o dubă plină cu adolescenţi puşi pe ceartă. Parcă visam. Dar mi-a plăcut foarte mult. A fost o carte amuzantă, interesantă, cu multe evenimente şi cu foarte multe lucruri haioase. Îmi plăcea să aud acele râsete ale copiilor. Parcă ne făcea să râdem ca un clown.
După ce am citit cartea, fiecare elev trebuia să îşi creeze propriul jurnal. Când am citit în faţa colegilor de la „Lecturiada” povestirea mea, mi-a plăcut să văd cum prietenii mei îmi apreciază lucrarea astfel, râzând, pentru că de fapt asta trebuia să facă ei fiind o lucrare amuzantă, care trebuia să dovedească faptul că am umor. Dar evenimentele pe care le-am relatat eu nu sunt întocmai reale. Pur şi simplu mi-am folosit creativitatea şi am trecut de la stadiul de realitate la ficţiune.
Mi-a plăcut şi mă bucur că am avut ocazia să ascult minunatele povestiri ale micului băiat năstruşnic. Această carte este una dintre favoritele mele, dar nu numai, ci şi o carte care mi-a deschis imaginaţia. A fost o experienţă de neuitat.

MARA CLONDA
CLASA A-V-A D

Impresii de la ,,JURNALUL UNUI PUŞTI,, DE JEFF KINNEY


Jurnalul unui puşti
MAN GRAŢIAN




      În viaţă toţi avem câte ceva de învăţat indiferent de vârstă. Cărţile ne ajută să învăţăm alte lucruri noi în fiecare zi. Indiferent de situaţie, fiecare carte are povestea ei şi fiecare carte are modul ei de a se înfăţişa oamenilor.
      Jurnalul unui puşti este o carte care se exprimă ca un om normal. După mine, ea este o carte simplă ca oricare alta, dar aparte prin felul ei de a surprinde atenţia cititorilor. Am analizat atent părerile oamenilor despre acestă carte, iar majoritatea oamenilor maturi au spus că este o carte prea exagerată, dar din punctual meu de vedere acest lucru nu este adevărat, eu cred că este o carte foarte potrivită pentru toate vârstele cu o comedie aparte si cu un limbaj mai apropiat de secolul nostru, secolul tehnologiilor.
      Hazul cu care te tratează, încă de la început, este foarte plăcut, deşi unele secvenţe sunt foarte exagerate, ele te ajută să captezi mai mult mesajul cărţii şi voinţa autorului de a-i amuza pe cei din jur. Greg Heffley, personajul principal al cărţii şi posesorul aşa-zisului jurnal care: „nu era de fapt un jurnal intim”, ci doar un simplu jurnal din care se vor depăna mai târziu amintirile copilăriei, ne arată o adevărată experienţă de viaţă şi ne  arată foarte clar adevărul vieţii deoarece dacă stăm să ne uităm mai bine la toate lucrurile şi întâmplările pe care ni le oferă, observăm că ele sunt foarte adevărate şi le putem vedea foarte des în viaţa noastră de zi cu zi. Nu trebuie să fii un mare filozof ca să-ţi dai seama că acest umor al cărţii este menit să stârnească râsul şi nu doar atât ci şi să atragă atenţia tuturor cititorilor.
      Ilustraţiile autorului sunt semnificative şi ajută foarte mult la înţelegerea limbajului comic, ilustrând cu precizie esenţa perfectă a comediei. Eu cred că cei mici pot înţelege mai bine mesajul acestui text deoarece autorul se rezumă mai mult la aventurile copilăriei lui Greg. Pe lângă aceste aventuri prin care orice puşti le păţeşte în şcoala generală, Greg Heffley ne dă şi nişte sfaturi, ca de exemplu sfatul de a alege atent locul unde te pui la începutul clasei întâi, deoarece doamna învăţătoare te va întreba: „vă plac locurile în care v-aţi aşezat deoarece ele vor fi locurile voastre definitive”.
      Nedreptatea, invidia şi inegalitatea între colegi ni se prezintă foarte în detaliu, iar exemplul perfect al acestor trăiri a fost atunci când Greg a hotărât să facă câteva benzi desenate împreună cu prietenul său cel mai bun, Rowley, dar benzile nu ieşeau aşa cum vroia Greg, mai ales în prezenţa lui Rowley. Astfel, Greg please acasă şi se apucă să facă propria lui serie de benzi desenate, dar la şcoală tot benzile lui Rowley, celebrele benzi cu replica: „Aiaiai mamăăăă” au ieşit căştigătoare. Aici intervine partea mea preferată din carte, cea mai amuzantă parte la care am râs cel mai mult şi cel mai cu poftă. Greg se gândi la un personaj pe nume Stuard Pid, iar când se prezentă mă umflă râsul: „Bună, mă numesc Stu Pid”, dar acesta a fost doar începutul deoarece Greg nu se lăsă doar cu o replică amuzantă de început care să spargă gheaţa, ci dădu o amploare de mare comediant personajului său. Punctul culminant al umorului acestei cărţi este, după părerea mea, momentul în care Heffley scrise în benzile sale desenate dialogul lui Stuard Pid cu doctorul spunându-i: „Doctore, am nevoie de un fund nou, cel vechi are o crăpătură …..Toate fundurile au acea crăpătură……O scuze, uitasem!”.

      Jurnalul unui puşti este o carte care merită citită, nu doar pentru comedia ei aparte, ci şi pentru că este o carte raportată la zilele noastre, ea oglindindu-ne sentimentele şi trăirile care le-am simţit în şcoala generală. În opinia mea, Jurnalul unui puşti a fost cartea cea mai atractivă pe care am citit-o cu o sete de lectură nemaipomenită deoarece odată ce ai pus mâna pe ea, nu te mai poţi dezlipi pentru că te face să-ţi doreşti să vezi ce se va întâmpla mai departe cu Greg, acţiunea atrăgându-te tot mai mult în universul comic al acestei cărţi minunate.

MAN GRAŢIAN
CLASA A-VIII-A C

Impresii de la ,,JURNALUL UNUI PUŞTI,, DE JEFF KINNEY


 Dragă jurnalule,
Astăzi am studiat la școală cartea ,,Jurnalul unui Puști,, de Jeff Kinney. Să vezi ce întâmplare, atunci când ne citea profesoara noastră cea fermecătoare cu glasul de înger mi-am dat seama ca acea carte era un vis. Ghici care vis? Visul meu preferat! Stăteam cu sufletul la gură cum vine vorba și ascultam. Nu-mi venea să cred. Erau exact aceleași întâmplări ca cele din visul meu. Toate trăsnăile erau scrise într-o mică carte. Așa că m-am pus repede pe calculator și am căutat informații despre cine a scris cartea. Am aflat că a scris-o Jeff Kinney. Da! Îl cunoșteam pe omul acela.Locuia cu câteva străzi mai încolo. Așa că am plecat eu cu un carnețel de parcă eram jurnalistă, dar cel mai interesant era că atunci când am sunat la poartă a apărut o doamnă blondă, într-un capod roșu. Aaa să înțeleg că era soția domnului. Așa că am ,,interogat-o,, și pe dânsa despre cum soțul ei a scris cartea. Dânsa îmi spunea că nici măcar nu l-a văzut când a scris cartea doar l-a văzut când dădea autografe și participa la diferite concursuri literare. Mi se părea foarte ciudat. Apoi m-a dus să-l cunosc și pe Jeff Kinney. Jeff Kinney, stătea întins pe o canapea cu niște notițe în mână. Și pe acele notițe scriau câteva versuri dar și o poveste. Era jurnalul lui. I-am pus câteva întrebări, și am observat că acel notițe era jurnalul lui din copilărie. Așa se putea explica totul. Dar, ce era foarte ciudat, de ce oare mi-a apărut în vis întâmplările din acea carte. El îmi povestea că și el avea același vis, și așa a reușit să aibă un jurnal când era mic, și un om atât de important când era mare. Ne-am dus împreună la bibliotecă și am căutat cuvinte asemănătoare cu cuvântul ,,Jurnal,, sau ,,Jurnalul peripețiilor,,. Am găsit ,,Jurnalul micilor secrete,, care se spunea în el că era scris în fiecare noapte de lună plină de către un magician. Era imposibil. Dar în următoarea seară era lună plină, așa că am hotărât să merg cu Jeff într-o pădure și să adormim acolo, poate vom avea acel vis. Aveam un vis cu un jurnal dar un jurnal secret. Și atunci ne-am dat seama că acel jurnal era scris de soția lui Jeff Kenney. Așa că ne-am dus acasă la el, și am întrebat-o despre acel jurnal. A început să ne povestească totul,cum a ținut secretul tot acești ani, despre tot. Așa că am descoperit în ziua aceea...povestea ,,Jurnalul unui puști,,.

VLADU-VEŢELEANU-RALUCA
CLASA A-V-A D

Jurnalul unei puştoaice - Vladu Veţeleanu Raluca

Jurnalul unui puști

Prima zi...luni
Aș putea spune că pentru mine ziua de luni a fost o zi cu foarte multe peripeții. Dar când mă gândesc că la ora asta stau și scriu în amărâtul ăsta de jurnal, care cică mi l-a adus ,,Iepurașul,, dar sunt sigură că mătușa Măriuca baba aia cu două fire în cap mi l-a cumpărat deoarece mai era mult până la Paște. Dar, totuși am apreciat gestul. Mătușa Măriuca șmecheră deaia cumpărase ea jurnalul ca să vadă ce scriu eu în el.Cum apucam eu să scriu,repede ea pe sub ochelarii se uita și încerca să citească dar eu și mai șmecheră  întorceam  jurnalul cu fundu în sus. Na, hai să vad ce mai vezi acum ,,Băbuco,,! Am lăsat-o pe mătușa în nevoia ei și am început o încântătoare zi.
Cum mergeam eu cuminte la școală observam  de parcă școala mea era prea liniștită.Aha! Am găsit soluția! Nu-i curent! Dar era. Atunci mă gândeam că poate nu este căldură, dar știm și noi că dacă nu era căldura toți dârdâiau pe acolo. Am intrat în clasă. Pe tablă scria:
,,Catalogul- unealta spionului
  Elevii- niște roboței
  Profesorii- niște spioni,,
Dar, să fim serioși cum ne-am imagina să înceapă profesoara de desen să ne spioneze pentru a vedea  ,,cine a desenat cel mai frumos,, sau să înceapă profesorul de matematică să vadă cine are mai mult sclipici la operațiile matematice. Cel mai ciudat lucru era că, instrumentele de desen se numeau Boom Boom deoarece la o singură atingere toate acuarelele săreau în sus și în jos. Dar deodată, în faimoasa oră de desen apare un pisic, iar colegii noștrii ii pun numele Ciki. Deodată, îl vedem pe pisic în părul profesoarei de desen. Tot părul creț era ridicat în sus. Pisoiul trăgea, profesoara trăgea. Ce să mai spunem pisicul a fost dus la direcțiune. A întrebat directoare: ,, Cine a făcut asta?,, râzând pe la spate. Profesoară răspunde pisicul. Dar cum a spus cuvântul ,,pisic,, Ciki al nostru de data asta nu a sărit în părul profesoarei, ci pe fusta ei. Rupe fusta Ciki cu o putere, iar profesoara rămâne în chiloței. De atunci Ciki a rămas ,,sfâșiatul de fuste,,. Totuși, îngândurată  și foarte distrată plec acasă visând în acea noapte cu Ciki, Boom Boom dar și cu chiloțeii profesoarei.

A doua zi... Marți
Marți pentru mine a fost o zi și mai specială. Era ziua de Halloween. Halloween-ul pentru mine este o sărbătoare foarte creativă deoarece pot să mănânc usturoi ca să nu mă atinga ,,vampirii,,În acea seară era o petrecere grozavă dar ca sî fie înspăimântătoare nu se afla locul și ora petrecerii doar la miezul nopții. Un pirat, la miezul nopții a bătut la mine la geam și mi-a lăsat în dar o floare neagră ca miezul cerului înstelat în noapte. Dar ce credeți că a ieșit din acea floare, un praf negru care s-a transformat într-un dovleac pe care scria ora și locația petrecerii.O,O,O misterios.... Dar când mă îmbrac să ies din casă îl zăresc pe Ciki  în fața ochilor îmbrăcat în pirat. Era foarte ciudat, și foarte straniu. Cu rochița mea albă ca de mireasă moarta am căzut în noroi, iar ca să pară că așa este rochia am mâzgălit-o pe toată cu noroi.Iar Ciki pentru a mă distra  s-a băgat și el în noroi ca un fel de accesoriu al miresei moarte.Când am ajuns la ,,fantomație,, adică destinație mi-a sărit în brațe un câine care mi-a rupt rochia. Acum chiar că semănam cu mireasa moartă. Dar nu știu cum s-a întâmplat și câinele sare pe Ciki, Ciki sare pe mâncare  și mâncarea sare pe Christina Jole. Nu știu dacă v-am povestit despre ea, dar este cea mai încrezuta fată din școală. Dar când a văzut rochia ei pătată de mâncare a țipat:
-Vai, cine a făcut asta?
răspund eu:
-Ciki!
Iar Ciki începe să miaune. După tot balamucul ăsta, Ciki și-a amintit că trebuie să zgârie pe cineva la miezul nopții. Dar ghici pe cine, tot pe Christina. Dar Christina a adus acum câinele ei pentru a vedea cine este mai bun. Dar Ciki era  doar un pisic. Cu o lovitură de carate de-a lui Ciki, îl dă jos pe câinele lui Christina. După aceea am dansat și am continuat petrecerea distrându-ne foarte frumos.

 A treia zi...Miercuri
Miercuri, eram foarte obosită de la marea petrecere dar, când m-am dus la școală, școala avea forma unui dovleac, iar profesoara de desen se transformase într-un pisoi care semăna cu Garfield. Toți copiii au început să râdă în loc de profesoara de desen se numea ,, Garfield de desen,, În acea zi a  venit o prietenă  foarte bună la mine acasă, dar era cam amețită de felul ei. Când a ajuns la mine mi-a spart ușa și așa a intrat mai ușor în casă. După aceea a călcat pe piciorul meu, piciorul meu a alunecat înspre masă iar masa s-a răstogolit cu vaza de cristal a mamei mele. Nu știam ce va urma. După aceea o găsesc pe prietena mea mâncând toată mierea din bucătăria mea.Nu vreți să știți cu ce am dat-o afara. L-am chemat pe Ciki, l-am îmbrăcat în ninja și l-am pus să ii arate câteva mișcari de ale lui. Dar cum ea a plecat și ziua mea s-a terminat. Foarte confuză, m-am trezit din vis, și am avut întâmplarea să  am o zi exact ca cea din visul meu.

A patra zi....joi
Joi am pregătit pentru Ciki o frumoasă aniversare deoarece, era ziua lui de naștere. Am pregătit împreună cu prietenele mele diferite acțiuni. Am căutat prin tot cartierul cine este cea mai frumoasă pisică, și am găsit-o.  Era o pisică albă, ca sclipirea de diamant a razelor soarelui,cu o blană moale și foarte catifelată dintre care mirosul ei era  ca parfumul catifelat ce adie în urma ta și cucerește toate simțurile .Am împachetat-o într-un cadou,și am ascuns-o în pifnița din casa mea. Pregăteam pentru Ciki cea mai frumoasă petrecere, dar eu nu am mai considerat că este un pisic ci un prieten, după ce mama mea m-a lăsat cu el în casă.I-am pregătit lui Ciki o petrecere surpriză, dar ca să fie într-adevar o surpriza l-am legat la ochi până la destinație. Când a ajuns acolo și a văzut pisica cea albă si cristalină atât de mult s-a bucurat,încât i-a acordat un vals. Normal că un vals ca între pisici. Prietenele mele i-au pregătit surpriza finală. Toate fetele și-au luat pisicii în brațe și au aruncat cu confetti spre Ciki. Ciki atât de mult s-a bucurat încât dădea din codița precum un cățeluș. Acum Ciki, are si el un an.
Sfârșitul de săptămâna...
Sfârșitul de săptămânâ într-adevar este cel mai frumos, deoarece eu împreună cu prietenele mele mergem de fiecare dată la shopping. Părinții mei erau plecați de acasă așa că nu-l puteam lăsa singur pe Ciki în casă. Așa că l-am luat cu noi la mall. Când l-am luat cu Ciki la mall, nici nu v-ar putea trece prin cap ce s-a întâmplat. Eu îmi alegeam niște haine drăguțe și mergeam în cabina de probă, dar Ciki și mai haios lua și el niște haine pentru mine, care într-adevăr erau foarte drăguțe. N-am crezut că voi putea ajunge să mă îmbrac după stilul unui pisic. Am mers la raionul de mâncare, dar doamna de acolo ne-a spus că nu este voie să mergem cu Ciki înăuntru. L-am băgat în geanta de cumpărături. Dar cum am intrat în raion, a început să chirăie sistemul de alarmă.  Mi l-a confiscat pe Ciki până la ieșirea din magazin, dar Ciki foarte șmecher l-am găsit prin raionul de mezeluri. Mânca-se toata carnea din raion. Nu știu cum am fugit de acolo, dar în acea zi Ciki și-a luat porția. I-am luat un sacou mic lui Ciki și am ieșit repede din mall. De acum m-am învățat minte, nu-l mai i-au pe Ciki la shopping.

Vladu Veţeleanu Raluca
Clasa A-V-A D


JURNALUL UNEI PUŞTOAICE- Cotuna Maria-Roxana


          JURNALUL UNEI PUŞTOAICE

MARTIE
Luni
Azi  e prima zi în care scriu în acest jurnal. Nu ştiu cine vor fi „cititorii” mei, nu e o plăcere, dar dacă Samanta Celebrescu, cea mai populară fată din şcoala, are unul în care îşi scrie gândurile trebuie să am şi eu, căci toţi vrem să fim ca ea, ea e cea mai grozavă, aşa că m-am hotărât să o întrec, dar pentru asta trebuie întâi să o imit şi abia după aceea o să pot face ceva pentru a trece în faţă.
În fine…deci…mă aflu pe tărâmul de foc încercând să-mi recuperez moneda furată de cavalerul negru. Mă apropii de el, îi iau dintr-o lovitură spada şi… îl aud că-mi spune:
- Maria!!! Maria!!! Scoală-te! Ridică-te!
Eu îl pun la pământ şi zic:
- Tu  să te ridici! Eu sunt sculată !!! Şi am câştigat!
Atunci aud un sunet puternic care te pune bine pe picioare. Era ceasul meu deşteptător. Mama m-a trezit din visul cu moneda. Of! Şi eram atât de aproape să o recuperez! Data viitoare îmi voi pune căşti în urechi. „Să vedem cum o să mă mai trezeşti, mamă!”. Mă scol din pat cu părul de parcă mi-am băgat degetele în prize şi cu nişte ochi ca de pisică udă. Mă duc la baie, mă piaptăn şi mă aranjez, iar din ghemotocul ăla de păr ciufulit a ieşit o fată frumuşică, gata de mers la şcoală. Intru în clasă şi mă minunez de circul de acolo: vreo trei băieţi o necăjesc pe Liliana Creţescu punându-i părul pe bigudiuri, dar în loc de moaţe foloseau gume de mestecat. Săraca de ea! Ce greu va fi să le scoată, dar asta este!!! Şi deodată intră profesoara de matematica şi îi goneşte afară cu o lingură de lemn în mână. Speriaţi de lingura din mâna profesoarei, cei trei băieţi ies pe coridor cu capul în pământ. Atunci copiii, miraţi, spun:
- Le-aţi venit de hac cu lingura!!!
Iar doamna, nedumerită, spune:
- Despre ce vorbiţi?! Nu este pentru bătaie ci pentru măsurat căci azi vom învăţa unităţile de măsură. Dar copiii, după ce au fost daţi afară, au plecat la magazin şi şi-au cumpărat tot felul de cipsuri şi sucuri acidulate. Iar când s-au întors au intrat în clasă şi au spus:
-  Cine-i gata de petrecere?
Atunci au agitat sticlele de suc şi au făcut un mare „suco-gheizer”. Profesoara, foarte supărată, ia lingura de lemn şi le dă cu ea în cap. Apoi îi trimite afară din nou . Chiar dacă vi se pare o oră  foarte agitată, totuşi este chiar mai blândă decât celelalte,  căci într-un fel copiii o respectă pe profă. Dacă aşa e o zi blândă, imaginaţi-vă cum e o zi agitată la noi!!! Cine ştie cum va fi mâine?! Vom vedea!!!

Marţi
            Ca de obicei, mă scol, mă aranjez, mănânc, mă spăl şi plec spre şcoală. Când intru pe uşă, îl văd de Denis Fiţescu certându-se cu Lucian Lincău, dar trebuie să vă spun că Lucian Lincău este un micuţ tare ciudat. Odată am avut de făcut un eseu despre Marte la geografie, iar el, ciudat cum este, a făcut un eseu în care a scris cum arată marţienii, când au fost şi când vor mai veni pe Pământ. Ei, de data aceasta, ştrengarul a turnat apa din sticlă în capul lui Denis Fiţescu. Şi de aceea, el s-a supărat. Au început să arunce cu lapte şi corn, chiar şi cu propriul sandvici cu peşte. Am ştiut că va fi o ceartă pe care nu o vom uita. Aşa că am numit-o „apa, cornul, laptele şi mâncarea” atacă sau, pe scurt, „Atacul apicorlatarii”. Atunci a intrat profesoara de română şi, total înspăimântată, a întrebat:
- Ce se întâmplă aici?
- „Apicorlataria atacă”.
-  Despre ce vorbiţi? întreabă profesoara nedumerită.
Atunci, o fată deşteaptă şi minunată, adică eu, spune:
-  A fost o ceartă cu mâncare între Denis Fiţescu şi Lucian Lincău.
- Of! Iar Lucian! zice profesoara de română. Te porţi ca un copil de doi ani. Maturizează-te!
Atunci micul ciudat a răspuns:
- Da, doamna. De mâine voi fi matur.
Ştiu la ce va gândiţi: nu se va maturiza. Dar să vedeţi numai ce „matur” va fi. În fine, în continuarea zilei nu se întâmplă mare lucru. La ora de mate copiii iau lingura de lemn şi o trimit afară pe profesoară, la ora de sport călăresc maimuţe. Nu întrebaţi de unde le au. La ora de desen, i-au desenat portretul profesoarei cu corniţe, dinţi negri, o coroană făcută din pahare umplute cu apă, bineînţeles, şi cu cercei cu ursuleţii veseli.

            Miercuri:

Astăzi veţi vedea cât de „matur” este Lucian. Deci,…, vine la şcoală cu un sacou cu umeri mari, cu o pălărie de gangster, cu o ţigară în mână, cu hainele tatălui său şi cu o ceaşcă cu capucino. Aşa se considera el matur. A venit mult mai repede ca să se mândrească cu maturizarea sa. Dar apoi se pune la loc, ca să-şi servească ceaşca cu capucino şi nefiind atent, ca de obicei, se bălăngăne cu scaunul şi deodată, varsă cafeaua direct la Anca Fiţovici, cea mai fiţoasă dintre fete, în cap. Atunci a ţipat în gura mare:
- Aaaaaa!!!!! Părul meu e ud leoarcă! Ştii cât de greu e să-ţi menţii părul aşa, cu mult volum şi foarte lucios?
- Nu, îmi cer scuze, zise Lucian.
Tocmai atunci a intrat profesoara de engleză, şi când o vede pe divă şi pe „maturul” nostru, întreabă înspăimântată:
- Ce s-a întâmplat?
- Circul de dimineaţă, spun copiii. Cred că va trebui să se obişnuiască, îmi spun în gând.

Joi

Ca în fiecare zi, mă duc spre şcoală încrezătoare şi cu ghiozdanul în spate. Intru în clasă şi ce văd: Iulian Leneşescu ţipa în gura mare:
- Oh, nu! Am picat la română. Fir-ar! Atunci intră diriginta şi zice:
- Am auzit ca ai picat la română. Nu pot să cred. Ar trebui să-ţi iei un meditator. Şi din păcate, doamna continuă încrezătoare. 
- Maria, ai putea să-l meditezi? Ştiu că tu eşti cea mai grozavă la toate şi cea mai bună fată. Bine, nu a zis asta, dar este adevărat. Iată ce a spus cu adevărat:
- Maria, ar fi foarte drăguţ din partea ta să-l meditezi. Iar eu, cât de minunată sunt, răspund că „da”, dar în mintea mea, aceasta părea a fi o mare teroare. Deci la sfârşitul orelor plec liniştită spre casă şi Iulian Leneşescu m-a urmărit până acasă, ba chiar a intrat şi înăuntru, încercând să mă imite. Eu mă pun în pat, iar el începe să sară, ţipând:
- Scoală-te, meditează-mă şi, deodată, aud o croncănitura puternică. Speram să fie spatele lui, dar când colo, era patul meu ce tocmai s-a rupt. Apoi iau paleta de plesnit muşte, şi îi dau cu ea la fund, alergând prin casă dupăÎ el. Îl trimit afară disperată şi ţip:
- Of, cum poţi să vii la mine şi să-mi rupi patul? Afară!
Şi dezamăgit, Iulian Muresan se duce „acasa”. Atunci răsuflu uşurată:
- Uh, ce bine că a plecat. Dar el nu a plecat de tot, a intrat înapoi la mine pe geam, şi s-a băgat în debara, de unde mi-a mâncat bomboanele. Şi nu s-a mai putut opri. Tocmai atunci intru în debara ca să-mi iau un sandvici. Şi îl văd înfulecând toate bomboanele. Atunci iau cutia şi o pun cu cinci rafturi mai sus. Aşa am rezolvat problema. Într-adevăr, l-am dat afară cu paleta de muşte, am încuiat uşa, ferestrele, chiar şi gaura pisicii. Atunci chiar a plecat. Şi aşa mi s-a terminat şi ziua.

Vineri:
Vineri este o zi mai specială. E ultima zi de chin din săptămână. Pentru că mâine va urma sâmbătă, o zi plină de peripeţii şi shopping. Dar totuşi ziua nu s-a terminat. Ei bine, de data aceasta mă scol şi deodată, îl văd pe câinele meu lângă pat. Era ciudat, căci eu nu aveam niciun câine. Dar fie ce-o fi, accept cu bucurie lucrurile gratis. Dar staţi aşa, Roberta Mândruţă vine mereu la şcoala cu ceva care se poate mândri. Aşa că azi, eu mi-am adus câinele la şcoala. Na, să vedem cine e mai tare, Roberta! Aşa că mă duc la şcoală cu câinele, dar vai, elevul de serviciu nu mă lasă să intru cu el, bombănind ceva despre o „javră”. Atunci îl pun pe micuţ să facă ochişorii aceia de căţeluş, şi surprinzător… a mers. Dar când ajung în clasă, am probleme cu Tom Motănescu. Nu ştiu dacă v-am spus, dar Tom este cel mai ciudat copil de pe planetă. Se crede pisică. Aşa că atunci când îmi vede câinele, începe să alerge prin clasă, speriat. Jur că acest copil este nebun. Dar ianinte să înceapă orele, îil pun pe căţeluş în dulapul cu plasele de desen. Începe ora şi... intră profesoara de istorie. Îl vede pe Tom alergând, în patru labe, prin clasă. Şi cum este ea obsedată de disciplină, îşi aduce în fiecare zi cartea cu bunele maniere la ea, şi-i spune „pisoiului’:
- Domnule Motănescu, nu cunoşti bunele maniere. Să-ţi intre odată disciplina şi maniera în cap! Şi spunând acestea îi dă cu cartea bunelor maniere în căpăţână, uşor dar ritmic. Speriat, încearcă să sară pe geam. Dar… nu este o pisică. În acel moment, câinele meu sare din dulap şi se pune în faţa lui. Ce salvator! Mirată, profesoara întreabă al cui e câinele şi toţi copiii arată cu degetul spre mine.
Ea mă cheamă în faţă, la catedră, şi spune:
- Maria, sunt foarte... mândră de tine. Ador căţeluşii mai mult decât bunele maniere. Îţi dau un zece
- !?
Şi rămân mirată cât cuprinde, dar... accept cadourile. Se pare că nu-i place doar disciplina, ci şi câinii. Atunci „pisicul” nostru se prelinge pe lângă catedră, încercând să o îmbuneze, dar nu îi iese şi se alege cu o pedeapsă: să scrie de două sute de ori: „Nu sunt un pisoi, ci sunt un copil disciplinat”. Ghinionul lui e că profesoara de istorie nu e tocmai cea mai potrivită persoană pe care s-o iei peste picior. Dar la ora de desen ne-am distrat cu adevărat pe seama lui Tom. A trebuit să desenăm un autoportret, iar Tom s-a desenat exact ca o pisică, cu coadă, urechi şi chiar dungi portocalii. Paul Jiston s-a desenat cu muşchi mari şi cu o mutră foarte chipeşă, chiar dacă în realitate, el este slab ca o scobitoare şi cu o mutră de leneş. Dar să fim serioşi. Ce băiat nu s-ar imagina aşa? Lucrul ciudat este că el era chiar tocilarul clasei, ce nu vorbeşte decât în limbaj matematic.  Dacă îl întrebi ce face, el răspunde: „Examinez acest...” sau „Realizez un...”
Dacă îl întebi dacă doreşte ciocolată, răspunde cu „afirmativ” sau „negativ”. Ştiu la ce vă gândiţi: „ce de ciudaţi avem prin clasă”. Să nu mai spun de Angela Ciocovici, ea este fata pe care o poţi convinge să facă ce vrei, dacă îi dai ciocolată. Odată i-am spus că dacă ne cumpără la toţi haine şi tot ce ne dorim, va primi cinci pachete de ciocolată. Zis şi făcut. Norocul nostru este că e şi bogată.
Cam aşa sunt colegii mei. Şi acum, în încheiere vă spun că am avut o săptămână foarte agitată şi plină de peripeţii. Sunt sigură că şi voi aveţi lucruri interesante de discutat. Împărtăşiţi-le tuturor!

MARIA COTUNA ROXANA 
CLASA A-V-A D