marți, 5 aprilie 2011

MICUL PRINŢ


Micul prinţ



     Aş vrea să încep prin a vă lămuri cu un singur lucru: aceasta nu este o compunere care se raportează doar la ideile şi părerile mele ci şi la părerile celor din jur despre această carte şi mai ales părerile onoraţilor membrii ai Cercului de lectură.
      Deci voi începe acest „interviu” al părerilor referitoare la această carte impresionantă. Încă de la început ni se face cunoscută amploarea şi fineţea cu care autorul tratează acestă poveste, dedicată unui „om mare care cândva a fost un om mic”. Copiii pot înţelege mai bine acestă carte după cum am observat din părerile celorlalţi deoarece micul prinţ se raportează la lumea tainică şi blajină a copilului, deci prin urmare numai un copil poate înţelege cel mai bine mesajul micului prinţ. Întâmplările prezente în carte arată şi părerile dar şi nemulţumirile unui „om mic”.
      Micul prinţ, care este cel mai important personaj al operei şi de altfel centrul acţiunii, este un simplu călător prin spaţiu dacă stăm să privim caracterul său de la început, dar pe parcurs ne vom da seama că este un om minunat şi foarte cult. Acest om mic are calităţi deosebite şi se pare că setea lui de cunoaştere este nemapomenită. Cititorii cercului de lectură au dezvăluit aceleaşi calităţi dominante la micul prinţ şi anume: blândeţea cu care tratează orice lucru care îl înconjoară dar şi mintea fragedă de copil sau mai bine zis copilăroşenia care este prezentă mereu ca o calitate a lui deoarece numai un copil cu sufletul curat poate să vorbească cu plantele şi cu animalele ca şi cu o persoană obişnuită. Micul prinţ dă dovadă că este o persoană deşi în floarea vârstei, foarte inteligentă deoarece poate comunica liber cu oricine având un comportament şi o capacitate de a gândi lucrurile ca un om mare.
      Dacă stăm să privim mai bine acest minunat personaj observăm că micul prinţ este un personaj foarte bine ales pentru a întruchipa blândeţea şi blajinitatea dar mai mult de atât, el este un personaj care vede lucrurile dincolo de aparenţe iar acest lucru l-am argumentat la cercul de lectură găsind împreună cel mai potrivit citat sau secvenţă care să arate asta. Şi ghiciţi ce secvenţă am găsit după atente documentări! Era chiar secvenţa de început când acest minunat „om mare” îi ceruse prietenului său de pe pământ să-i deseneze o oaie, ca într-un final micul prinţ să accepte lada în care era oaia sa, ladă pe care o îndrăgea foarte mult deoarece era mică şi oaia nu ocupa mult loc, deoarece „la el acasă totul este foarte mic”.
      Sentimentalismul este o calitate puternic evidenţiată de către autor deoarece prinţul se ataşează foarte mult de lucrurile şi persoanele ce îl înconjoară, ca dovadă floarea sa pe care o îndrăgea atât de mult şi faţă de care avea nişte sentimente foarte profunde. Prinţul este o persoană foarte greu detaşabilă deoarece se leagă sufleteşte de persoanele de lângă el arătându-şi pe faţă caracterul său sensibil.
      Este inteligent deoarece nu uită nimic, mai ales întrebările ce le adresează cuiva şi este foarte insistent atunci când pune o întrebare şi nu primeşte răspuns, vrând să afle răspunsurile exacte la orice întrebare.
      Părerea mea este că această carte este potrivită tuturor vârstelor dar în special copiilor în floarea vârstei deoarece, după cum am mai spus, copii pot înţelege cel mai bine mesajul acestei cărţi minunate.Toţi cititorii acestei cărţi sunt sigur că au în vedere, ca aspect principal calităţile minunate ale unui om mic precum micul prinţ. Această carte este foarte uşor de judecat după copertă, dar dacă vom cuteza să intrăm în lumea ei sunt sigur că ne vom înşela şi sunt sigur că vom fi foarte impresionaţi de gingăşia şi blândeţea acestui personaj.

MAN GRAŢIAN
CLASA A-VIII-A C

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu